Autoworld Brussels In the Spotlight Porsche 356 70 Years

01/07/2020 > 30/08/2020
De 356 – gecreëerd door Ferry Porsche, de tweede zoon van prof. Ferdinand Porsche – zal het eerste model zijn dat de naam van het mythische merk zal dragen. Het fabuleuze verhaal begint in Gmünd (Karinthië), Oostenrijk. Een verhaal dat een groot succes werd, een legende zelfs!Het succes begon 70 jaar geleden, in 1950, met de lancering van deze kleine, lichte sportwagen met een luchtgekoelde 4-cilinder boxermotor van 1100CC. De verkoop van deze kleine Porsche kende een snelle evolutie, mede dankzij de sportieve prestaties op de grote circuits, in het bijzonder op de Amerikaanse markt.Om deze verjaardag te vieren en alle liefhebbers die hun favoriete klassiekers hebben moeten missen tijdens de lockdown een hart onder de riem te steken, stelt Autoworld een 15-tal auto’s voor die hebben bijgedragen aan de geschiedenis van deze fantastische sportwagen.Bovendien zal er elke dag een 356 schitteren voor het museum.

Een verhaal dat meerdere generaties overspant
   

Het is tijdens de tweede wereldoorlog dat Ferdinand “Ferry” Porsche met enkele trouwe medewerkers startte met de ontwikkeling van de 356 in een oude zagerij in Gmünd in Oostenrijk. Het eerste exemplaar werd afgewerkt op 17 juli 1947 en op 8 juni 1948 werden de homologatiedocumenten van de wagen afgeleverd door de Karinthische overheid.

Onder de 50 exemplaren die geproduceerd werden in Gmünd, waren slechts acht cabrio-versies. Carrosseriebouw en interieur werden voor deze versies uitbesteed aan onderaannemers. Zes daarvan werden door Beutler afgewerkt, zij verschillen in lichte mate van de modellen die bij Porsche zelf werden gebouwd. De lijn van de achtervleugel, die hoger was, werd ook in de latere cabrio’s van Beutler behouden. Het dashboard is ook uniek. De Karosseriefabrik Ferdinand Keibl uit Wenen bouwde slechts twee exemplaren  op basis van de originele plannen van de fabriek.

In 1950 verhuisde de productie naar Stuttgart. Op 15 juni van datzelfde jaar werd de befaamde Zweedse rallypilote Cecilia Koskull kampioen op de Midnattssolsrallyt… Het was de eerste internationale overwinning voor Porsche – een overwinning die door vele andere gevolgd zou worden.Vanaf dat jaar worden de 356’s ook ingedeeld in generaties: pre-A, A, B en C, in verschillende versies: Speedster, Roadster, Carrera … Ook andere carrosseriebouwers zoals Zagato, Denzel, Reutter, Karmann, Drauz en het Belgische D’Ieteren gaan kleine of grotere reeksen bouwen op basis van de 356. 

De allereerste 356 (ook wel “pré-A” genoemd) is makkelijk herkenbaar aan de voorruit die in twee delen verdeeld is.In 1952 wordt deze vervangen door een voorruit in één stuk. Alle versies van de 356 waren tevens beschikbaar in een open versie (carbiolet of speedster). In 1956 maakt de 356 plaats voor de 356A. Van bij de lancering is het model beschikbaar in 5 verschillende 4-cilinder motoriseringen. De panoramische voorruit uit één stuk is het voornaamste visueel verschil tussen de A-serie en de originele 356 (pré-A). De richtingaanwijzers vooraan zijn steeds ingebouwd in de grilles van de klaxon en alle modellen hebben vooraan een handvat om het kofferdeksel te openen. Vanaf maart 1957 werden de achterlichten ovaal. De productie van de 1300-modellen eindigt op het einde van 1958.

Vanaf 1960, wordt de 356 A vervangen door de volledig nieuw ontworpen 356 B. Het voornaamste verschil tussen het oude en het nieuwe model zit in de bumpers en hoger gepositioneerde koplampen. De kleine grilletjes van de klaxon staan prominenter naast de richtingaanwijzers, die platter zijn en gevat in twee chromen cirkels. In de  achterlichten is ook de nummerplaatverlichting geïntegreerd. Ze zijn ingewerkt in de achterbumper, die hoger staat dan bij het vorige model. Het achteruitrijlicht staat dan weer gemonteerd onder de achterbumper. De 356 B wordt in 1964 opgevolgd door de 356 C. De motorkeuze wordt beperkt tot drie: er is een nieuwe 75-pk versie, die de oude 60 pk vervangt. Visueel lijken de C-series en B-series erg op elkaar. De laatste Porsche 356 C wordt in mei 1966 afgeleverd.   

In de Verenigde Staten is de importeur Max Hoffman ervan overtuigd dat een minder dure, sportievere versie van de standaard 356 beter zou verkopen in de VS. Met zijn lage voorruit, kuipstoelen en het minimalistische plooibare soft top kent de Porsche 356 Speedster een onmiddellijk succes. De Speedster is eigenlijk geïnspireerd op de roadster ‘America’, een weinig populair model gebouwd door Glaser. Hoffman hoopt de auto aan te bieden aan een prijs van $3000. Hoewel goed ontvangen in de VS zijn de Speedsters geen groot succes in Europa. Tot 1958 werden 1234 pré-A en 2910 A Speedsters verkocht.

Het is pas met de komst van de 911, in 1963, dat Porsche start met een eigen carrosserie atelier. Voor de constructie van de 356 deed de autobouwer steeds beroep op onderaannemers, waaronder het Belgische D’Ieteren. D’Ieteren produceerde al Kevers sinds 1954 en Studebaker sinds 1949. In 1960 en 1961 produceert het bedrijf 724 exemplaren van de 356 B Roadster, waarvan er nog steeds 300 bekend zijn. Ze zijn wereldwijd gereputeerd voor hun uitstekende bouwkwaliteit. Aangezien een groot deel van de Roadsters bestemd was voor de Amerikaanse markt, werden de meeste van deze wagens naar importeur Max Hoffman verstuurd.
De D’Ieteren Roadster krijgt een centrale plaats in de expositie op het draaiend plateau voor de Belgische zone.   
 
De “356 Carrera Abarth”, uitgerust met een aerodynamische body in aluminium, werd gebouwd door Carlo Abarth in Turijn op vraag van Ferry Porsche. Het chassis is dat van een 356 B T5 en onder de motorkap zit een 1600 cc Carrera motorblok met 115pk. Met zijn 776kg was dit een echt lichtgewicht. Dankzij de zetels en de deurklinken in aluminium kon er 140kg bespaard worden ten opzichte van de 356 Carrera GT, die ook voor het circuit bestemd was.

De 356 Carrera GT met 115pk verschilt enorm van de standaardversie met 60pk. De cilinderinhoud van 1500cc is dezelfde maar de Führmann motor met tweemaal dubbele nokkenassen of “4cam” heeft een dubbele ontsteking en een krukas (Hirth) op naaldlagers. De deuren, de motor, de motorkap en de velgen zijn uit aluminium in plaats van staal zoals in de standaardversie. 

Gedurende vele jaren was de 356 ook zeer gewild bij de politie. De 356 T6 Polizei die tentoongesteld zal worden in Autoworld is één van de zes originele exemplaren van de Duitse snelwegpolitie. Ze werden gekozen voor hun wendbaarheid, de acceleratie en de topsnelheid. De wagens werden uitgerust met een speciale “Polizei”-motor met aangepaste versnellingsbak die toeliet sneller te rijden dan andere wagens uit die tijd. Ze werden verder nog voorzien van een blauw zwaailicht, een stoppaneel, een radiosysteem en een luidspreker om de overtreder te kunnen aanmanen te stoppen. Er zijn slechts 3 exemplaren van dit model in deze staat bekend. 


Photos courtesy Autoworld

Anzeige

Hinterlasse jetzt einen Kommentar

Kommentar hinterlassen

E-Mail Adresse wird nicht veröffentlicht.


*


Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.